Thursday, November 17, 2011

马华和巫统到底可以先“夹”好口供吗?

Nik Abdul Aziz takut kepada DAP - Ibrahim
KUALA LUMPUR 16 Nov. - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilihat takut kepada DAP apabila gagal menyatakan pendirian sebenar berhubung siapa bakal menjadi Perdana Menteri sekiranya pembangkang menang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.
Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, Nik Abdul Aziz seolah-olah masih meraba-raba mencari jawapan dan tidak pasti mengenai pendirian Pas berhubung perkara itu apabila menyatakan ia hanya akan diketahui selepas pilihan raya umum berlangsung.
"Rakyat pasti hendak tahu sekarang. Kenapa Nik Aziz tidak nyatakan sahaja bahawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang?. Bukankah beliau Presiden Pas?
"Dan kalau Hadi jadi Perdana Menteri, maka bolehlah diwujudkan negara Islam dan laksanakan hukum hudud. Jadi tidak perlu salahkan orang lain mengenai pelaksanaan hudud," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas mengenai penafian Nik Abdul Aziz terhadap dakwaan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik bahawa ada usaha pihak tertentu di dalam pakatan pembangkang untuk mempelawa Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang atau wujud keadaan 50-50 pada pilihan raya umum akan datang.
Ibrahim berkata, penafian Nik Abdul Aziz itu membuktikan bahawa Menteri Besar Kelantan itu takut kepada DAP untuk menyatakan pendirian sebenar Pas itu.
"Ia sekali gus memperlekehkan pucuk pimpinan parti itu sendiri. Amat memalukan. Jika hendak tunggu selepas pilihan raya umum, macam-macam boleh berlaku. Tidak mustahil Lim Kit Siang (Penasihat DAP) jadi Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri," katanya.
Ibrahim turut mempersoalkan mengapa Nik Abdul Aziz tidak menamakan sahaja Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk S. Ambiga untuk menjadi Perdana Menteri sebelum ini.
Katanya, perkara itu membuktikan bahawa banyak perkara berhubung dasar-dasar antara parti di dalam pakatan pembangkang yang tidak jelas dan tiada kesefahaman sesama sendiri.
"Maka hasilnya akan timbul kekecohan sehingga menjejaskan kestabilan politik negara,"
正当马华费尽心思要把回教党塑造成民联的“老大”之时,五毒散刊登了一篇这样的新闻:“聂阿兹怕了行动党”。
马华和巫统嘴形不对早就不是新鲜事。问题在于,为什么他们可以一而再、再而三地嘴形不对?除了巫统以大家长自称,完全没打算和马华仔“讨论策略”或至少“知会”他们一声之外,我想其中一个原因就是——他们早就看准了人民华人看华文报、马来人看马来报的“自扫门前雪”心态。
不过,这样的现象也是好的,证明了民联的确是平起平坐的,如果民联三党并没有平等的地位,而是好像国阵一样,巫统很明显的“大完”(连民政接班人是谁都要看巫统眼色啊阴功……唉,还是不要讲那些真的一点影响力都没有的“党仔”好了),相信马华巫统要各说各话都很难。
所以呢,要不被这些似是而非的言论所影响,其中一个管道就是除了华文报,也关心一下马来文报章——这是我看了那么多天五毒散的心得。一开始可能会有点中毒吐血的情况发生,但久了我们就会知道国阵到底在玩什么把戏,要解毒就很容易了。

1 comment:

i am mood in fucker government said...

因为那班独猪头以为它们的是人脑,别怪它们。